Smertende telefoner

Jeg vil på Facebook i min arbejdstid – og det skal være fra min iPhone! Sådan kan kravet i stigende grad lyde, når unge ansøgere er til jobsamtale,” skriver epn, “De unge stiller nemlig klare krav til it-udstyr og adgang til tjenester som Facebook – også i en grad, så det for mange er vigtigere end lønnen.

Hver idiot sine lyster og fred være med det – det gider jeg slet ikke kommentere; ovenstående er bare en indgang til følgende.

I pausen mellem to forelæsninger på SDU i fredags, overhørte jeg en ung kvinde som, overfor den sagesløse underviser, halvt beklagede, halvt undskyldte sin præstation under en netop overstået prøve, med nogle forklaringer om at hun havde været væk et stykke tid og lige skulle med igen og så videre og så videre …

Efter at have afleveret klagesangen satte hun sig tilbage til sin pult og – hvad ellers? – hev mobiltelefonen frem for at tjekke facebook! Nu er vores underviser en meget tilgængelig og hjælpsom person, som normalt ikke har noget imod at besvare faglige spørgsmål i pausen, så det var en oplagt forspildt mulighed for den unge dame, til at få udfyldt et par tomme pletter på hendes erkelsesmæssige verdenskort. Men nej, og selvfølgelig stoppede det ikke der: to tredjedele af den efterfølgede forelæsning blev også tilbragt med mobilen i hånden og facebook på hjernen.

Her kunne (og burde) man skrive en hel masse ondt og modbydeligt, men det gider jeg ikke, for eksperter har i følge Politiken fundet ud af “at smartphones(*) er medskyldige i hvert tredje tilfælde af stress“, og det giver jo egentlig god mening – ganske retfærdigt – hvis tøsen de sidste uger før eksamen bliver lidt stresset. (Lidt underligt i øvrigt for et par generationer siden ville det anvendte prædikat nok have været doven. Dovne mennesker bliver da ikke stressede, gør de?)

Kuren er, stadigvæk i følge Politiken, enkel:

… vil du undgå, at smartphonen får dit liv til at gå i sort, skal du være bevidst om, hvordan du bruger den.

Således siger Bo Netterstrøm, overlæge ved Arbejdsmedicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital, som i følge Politiken er, en af Danmarks førende stressforskere og uddyber samtidig, hvordan man opnår denne højere bevidsthed udi kunsten at forbruge en smartphone.

»Først og fremmest skal du kun tjekke telefonen for e-mail og beskeder, når du har tid til at tage dig af det. Du skal ikke lade dig styre af telefonen og afbryde det, du er i gang med,« siger Bo Netterstrøm og påpeger, at man også skal huske at slukke smartphonen helt nogle gange.

No shit? Kan man bare slukke for den?

Livet er let…

__________
(*) “Smart, as an adjective, originally meant painful and had everything to do with the verb smart, which meant hurt. However, we’ve always had a soft spot for stabbing. We think knives are clever. Sharp, cutting andincisive are all synonyms for intelligent, and the same thing happened, in the seventeenth century, to smart.” cit: InkyFool: Smarting Phones

Skriv et svar