Slik og underholdning

Kai Sørlander i Berlingske:

“En fortsat blind vækst kan betyde, at flere og flere bruger deres arbejde på at producere tomme kalorier – både materielt og åndeligt: slik og underholdning. Samtidigt med at de bruger deres fritid på at forbruge de selvsamme tomme kalorier. Samlet set bør vi forstå, at når vi først kommer over et vist elementært niveau, så fører fortsat stræben efter økonomisk vækst ikke nødvendigvis til kvalitativt bedre livsvilkår og højere menneskelig modenhed. Den kan også fange os i en nedadgående spiral, hvor øget arbejde og forbrug i stedet fører til en stadig forringelse af vore fysiske livsomstændigheder og af vore psykiske egenskaber. Vi indånder bilos i stedet for ren luft. Vi spiser fast food og slik i stedet for sund føde. Og vi søger underholdning og pornografi i stedet for åndelig udfordring og dybde. Den enkle sandhed er, at økonomisk vækst kan føre til mere uden at føre til bedre; og at vi reverenter talt kan ende med at kvæle os selv i det unødvendige overskud.

Når dette står klart, så følger umiddelbart, at vi ikke blindt bør søge økonomisk vækst. For er vi blinde for vækstens konsekvenser, så kan vi risikere at undergrave de fysiske og psykiske betingelser for, at demokratiet kan opretholde sig selv.”

Altså, hvis vi til stadighed skejer ukontrolleret ud, uden mådehold, omtanke og selvdisciplin, risikerer vi … at undergrave betingelserne for demokratiet?

Fortsæt bare folkens, ingen problemer her!

__________
Kai Sørlander: Slik og Underholdning, 5/11 201

2 meninger om “Slik og underholdning”

  1. Så du har valgt en del af anonymiteten fra, thomas?

    Jeg tror ikke de symptomer som Sørlander beskriver har særligt meget med demokratiet at gøre, tværtimod. Er den fortsatte “stræben efter økonomisk vækst” ikke netop den eneste fællesnævner i demokratiet? Hvilken anden skulle man kunne blive enig om?

Skriv et svar