Journalistisk nedsmeltning

“Nuclear safety and journalistic meltdown –
I wish we could build containments for both.”(*)

Her er et eksempel på hvordan en helt igennem elendig journalist ved Ekstra Bladet arbejder. (Det er selvfølgelig urimeligt at hænge en enkelt person ud på den måde, men sådan er det nu engang. Faktisk var det tæt på at jeg havde valgt et par artikler fra Berlingske i stedet, kvaliteten var kun en anelse højere.) Han tager noget stof med tilpas potentiale og – uden at sætte sig nærmere ind i fakta på området – læser så hvad andre, helst ikke alt for lødige medier (f.x. VG), har skrevet og koger noget sammen som godt nok er dramatisk, men også i bedste fald vildledende, i værste fald fejlagtigt. Fra Mads Volquartz’ pen:

“Hele Fukushima-værket er i store problemer. Alle seks reaktorer har oplevet problemer.

Der har været nye eksplosioner, og specielt reaktor 4 tyder på at være i et kritisk stadie. Der er rapporteret store huller i reaktorens ydre bygning efter en eksplosion.

Lige nu er der rapporter om, at vandet, der skal nedkøle det radioaktive brændsel, koger, og vandstanden falder.” (Fukushima: Alle reaktorer i problemer, EB d. 15/3 2011. EDIT: Siden jeg skrev dette har EB strammet skruen yderligere og artiklen hedder nu: “Fukushima: Næsten et nyt Tjernobyl”)

For det første er det Fukushima I som har problemer. På Fukushima II er alle fire reaktorer sidden jordskælvet lukket ned uden problemer. På Fukushima I var kun reaktor 1-3 i drift ved ulykkestidspunktet, de andre ude pga vedligehold. Ved reaktor 4 har der været brænd i et lager af brugt brændsel, hvilket er slemt nok, men det et ikke selve reaktoren der er rapporteret problemer med det seneste døgn og hullerne i den ydre bygning er i øvrigt ligegyldige, da den ikke har nogen videre sikkerhedsmæssig funktion. Ydermere opererer reaktorer som omtalte normalt ved en temperatur på omkring 280 grader, så det er måske ikke så mærkelig hvis vandet koger … osv. osv. …

Dette er gode tider. Der er noget at skrive om som har det rette dramatiske potentiale og som samtidig befinder sig på den anden side af jorden (det kan skam ikke nå Danmark har man kunnet læse.) til ikke at være skræmmende i panikskabende grad. Det er rent guf for de der lever af at lave nyhedsfiktion for masserne.

Man kan også bare læse en lidt mere seriøs beskrivelse af hvad der foregår og baggrunden for det og så ellers vente og se hvad der sker. Fornuftens stemme er her: Dr Josef Oehmen: “Why I am not worried about Japan’snuclear reactors.

__________
(*) Citat: Joseph Oehmen

Skriv et svar