For helvede … (2)

Jeg kan slet ikke lade være …

Politikens Mette Lützhøft forsøger sig med en artikel om baggrunden for problemerne på Fukushima I : “FAKTA: Hvad vil en nedsmeltning betyde, og hvor farligt er udslip?” og selvom der påstås at politiken.dk giver svar på spørgsmål om atomkatastrofen i Japan, så fremgår det også at det sker med afsæt i Beredskabsstyrelsen oplysninger, hvilket også er årsagen til at antallet af faktuelle fejl er få. Dette “afsæt” består dog i at løfte hele afsnit ordret fra Bredskabsstyrelsens hjemmeside.

Og så går det alligevel galt. Artiklen ledsages af en faktaboks og her er det tydeligt at journalisten er på ude på dybt vand, både faktuelt og sprogligt. Det er altid et problem at skrive om noget man ikke har forstået eller ikke har gidet at sætte sig ind i, også selv om man har kilder at støtte sig til. Man kommer uvægerligt til lave fejl og besynderlige formuleringer når man ikke mestrer terminologien. Men derfor kunne man jo godt alligevel bestræbe sig på at skrive et nogenlunde korrekt dansk.

FAKTA

ATOMKRAFTVÆRK I KNIBE

Kernekraftværket Fukushima er blevet ramt af vanskeligheder efter jordskælvet og tsunamien i Japan.

Tre reaktorerer er ved at løbe løbsk.

Værket var beskyttet af en mur, der skulle holde flodbølger ude, men den kunne ikke klare tsunamien fredag. Derfor endte vand i kælderen, hvor det standsede de generatorer, der drev kølesystemet.

Der er overhængende fare for en nedsmeltning i mindst en af reaktorerne.

Reaktor 1: Den ydre skal blev delvist sprængt væk ved en eksplosion lørdag. Reaktoren forsøges nedkølet med havvand.

Reaktor 2: Her er brændselsstavene tilsyneladende helt eller delvist blotlagte. Den forsøges også nedkølet med havvand.

Reaktor 3: Muligvis også ramt af delvis nedsmeltning. Ramt af eksplosion mandag.

Reaktorerne indeholder tusinder af 3,6 meter lange rør stænger uranoxid. Stængerne holdes under vand, der opvarmes og dermed driver generatorer, der fremstiller el.

Forsvinder vandet, kan stængerne frigive radioaktivt materiale, der slipper ud, når de overophedede reaktorer udluftes. Samtidig kan uranstængerne ende på reaktorens bund, hvor det udvikler ekstrem varme.

80.000 inbyggere er evakueret fra områderne omkring atomkraftværkerne.

Det sjove er i øvrigt, at fakta er det der står i selve artiklen, nemlig oplysningerne fra Beredskabsstyrelsen, mens indholdet i faktaboksen er de rygter som journalisten har kogt sammen fra andre medier.

Men nok nu. Dette var absolut sidste indlæg om pressen fra min side i lang tid.

Skriv et svar