Dommedag!

Der er halvtreds procent risiko for at jorden går under i morgen. Eller i hvert fald en risko for at det bliver rigtig koldt i lang tid. Eller sådan noget.

BT har snakket med en ekspert af en slags og kan berette at en supervulkan kan udslette Nordamerika!

Henning Andersen er – ifølge BT – vulkanolog og specialist i vulkaner og fortæller at en række jordskælv omkring Yellowstone har fremkaldt frygt for et vulkanudbrud som også vil betyde voldsomme temperaturfald i hele Europa.

“”I værste fald kan temperaturerne falde 12 grader, så vi må gå med vinterfrakker hele året i tre år efter udbruddet”, siger Henning Andersen.”

Kan vi så ikke komme til stranden i tre år? Det var da godt nok træls!

Ikke et ord om hvad det vil medføre af følger for plantevækst og dermed for landbrug og ikke et ord om den hundersnød som sikkert vil følge. Ikke er ord om det udslettede Nordamerikanske kontinent. For det er jo bare nederen at skulle gå med vinterfrakke om sommeren.

Eksperten har oven i købet regnet lidt på sandsynligheden for at katastrofen indtræffer:

“”Der er en fifty-fifty-risiko for et nyt udbrud. Og det er ikke til at vide, hvornår det så ville komme. Det kan lige så godt blive om ét år, som det kan blive om flere tusinde år”, siger Henning Andersen.”

Det er godt nok tæt på nu. Enten sker det i morgen eller også sker det ikke. Det er to muligheder og det må give sådan cirka halvtreds procents chance for hver, ikke? Hvad så med i overmorgen? Også halvtreds procent der? Skal vi da leve i konstant dødsfrygt i al fremtid for at denne monstervulkan skal udløse sit dommedagspotentiale over vores milde sommervejr?

“Yellowstone er ikke en supervulkan på grund af sin størrelse – den er 40 kilometer bred, 80 kilometer lang og otte kilometer dyb – men på grund af sin eksplosivitet.

“Yellowstone er ikke en vulkan som andre vulkaner, der er inde i et bjerg. Den er nærmest et hul i jorden. Man mener, at bjerget er sprængt væk ved et tidligere udbrud. Men hvis Yellowstone går i udbrud, kan man sammenligne det med en vandhane”, fortæller Henning Andersen.

Det betyder at gasser og magma – smeltede sten – bliver slynget op af vulkanen med voldsom kraft, men det er askeskyen, der følger efter, som giver de fleste problemer.”

Altså … vulkanen er eksplosiv fordi den er som en vandhane, eller var den det engang og nu er den det ikke mere fordi den allerede er eksploderet? Det må være mindst lige så surt at være en journalist på BT som skal skrive dagens skrækhistorie og så få serveret en kæmpevulkan som måske ikke rigtig er eksplosiv mere, som det måtte være at skulle gå med vinterfrakke om sommeren. Sådan rigtig nederen.

Men så er det jo godt (for historien!) at Henning Andersen, vulkanolog, kan forsikre om at det slet ikke er eksplosionen som er farlig:

“- Noget af det farligste er askeskyen, fortæller Henning Andersen.

Og askeskyen efter et udbrud i Yellowstone vil altså få askeskyen efter vulkanudbruddet i Eyjafjallajökull i Island sidste år til at ligne en lille kumulus-sky på en dansk sommerhimmel.”

Måske man skulle købe en ny støvsuger. Bare sådan for en sikkerheds skyld.

__________
Christian Krabbe Barfoed: Supervulkan kan udslette Nordamerika, BT d. 31/1 2011

Her tænker du på “Dommedag!”

Skriv et svar