Dødsstraf: 4. Diskrimination

“The death penalty is discriminatory and is often used disproportionately against the poor, minorities and members of racial, ethnic and religious communities. It is imposed and carried out arbitrarily. In some countries, it is used as a tool of repression to silence the political opposition.” (Amnesty International)

At dødsstraffen bruges overvejende mod fattige, minoriteter og lign. kan der være flere grunde til. Det er vist ingen hemmelighed at der er flere kriminelle i samfundets lavere lag og derfor er det vel også naturligt at en forholdsvis større del af straffene lander der, hvilket der heller ikke umiddelbart er noget problem i, så længe at der bliver straffet ens og at samme forbrydelse giver samme straf uanset hvem gerningsmanden er og hvorfra han kommer.

At dødsstraf undertiden bruges som en undertrykkelsesmiddel har egentlig ikke noget med debatten om dødsstraf at gøre, for det gør fængselsstraf også, hvilket ikke medfører et lignende krav om at afskaffe alle former for straf. Misbrug af retssystemet på den ene eller anden måde til undertrykkelse af befolkningsgrupper er at samfundsmæssigt, juridisk og politisk problem og bør løses som sådan og er at langt større problem end anvendelsen af dødsstraf nogensinde kan være.

Det er pinligt og uværdigt at AI tager alvorlige samfundsmæssige problemer som gidsel i det der dybest set er en politisk kampagne, for du afskaffer ikke undertrykkelse ved at forbyde dødsstraf, men forhindrer du undertrykkelsen af minoriteter og politisk opposition elimineres samtidigt misbruget af retssystemet (og dødsstraffen) i selvsamme undertrykkelses navn.

 

Skriv et svar