Anonym kineser udløser massepanik i Tokyo

“Nuclear safety and journalistic meltdown –
I wish we could build containments for both.”(*)

Sådan her så forsiden af eb.dk ud på et tidspunkt i går. Læg mærke til historien øverst til højre: Helt tæt på: Her brænder reaktorerne. Historien har fået en prominent plcering som signalerer at den er vigtig.

Man er ikke i tvivl om hvilke reaktorer og hvilket aotmkraftværk der er tale om, vel?

Selve historien ser således ud:

Både overskrift og historie handler om Fukushima-værket. Problemet er bare at videoklippet fra Ekstra Bladet, som “stammer fra et russisk kamerahold der har dristet sig til at flyve ind over et af de værst ramte områder” () overhovedet ikke har noget med Fukushima-værket at gøre. (Her er et billede af Fukushima 1, hvis du skulle være i tvivl.) Hvad det er som brænder bliver ikke nævnt, men det ville jo også ødelægge historien!

Og det må jo virkelig være ærgeligt for Ekstra Bladet at lortet ikke for længst er sprunget definitivt i luften, så der ville være noget reelt at skrive om. I stedet er man tvunget til selv at finde på sine historier, som f. eks. den der under overskriften ekstrabladet.dk’s udsendte: Panikken breder sig kan fortælle at samme udsendte: “Er flygtet fra Tokyo uden sine ting – reporterens kilder har målt radioaktivitet tæt på Tokyo”:

Michael Rastrup Smith var egentlig taget i lufthavnen for at interviewe folk, da han faldt i snak med en kineser.

Det viste sig, at denne kineser havde en doktorgrad i computerteknik fra USA, og i dag arbejder han for den japanske regering i den by, hvor al japansk teknologi bliver udviklet:

– Han sagde: ‘Den er helt gal’. Han fortalte, at de i morges havde målt store mængder radioaktivitet både udenfor laboratoriet, men også inden i. Deres drikkevand var udrikkeligt på grund af radioaktivitet. ()

En kineser som arbejder i den unanvgivne by hvor al (sic!) japansk teknologi bliver udviklet … mon ikke han bliver svær at finde hvis man vil have historien verificeret.

Ekstra Bladets journalist er – i modsætning til de dristige russiske kamerahold – i hvert fald ikke blandt de modigste:

Jeg besluttede mig for at tage af sted med det samme – uden min baggage. Hvis jeg tager ind til byen igen, og det her kommer ud, så risikerer jeg, at der udbryder panik, og at jeg slet ikke kan komme ud af byen, fortæller Michael Rastrup Smith, der nu er ankommet til Osaka – 500 km. derfra.

Ekstra Bladet læsere må enten være totale idioter eller i besiddelse af en særegen form for sort humor, der sætter dem i stand til at nyde fantasien om at den ultimative, men skjulte, sandhed om strålingen fra Fukushima-værket skulle findes hos en anonym kinesisk computertekniker og hans håndholdte geigertæller.

__________
(*) Citat: Joseph Oehmen

Her tænker du på “Anonym kineser udløser massepanik i Tokyo”

  1. Pingback: | LUNDBECHS LOGBOG

Skriv et svar